Nieuw! Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis – Het Gezondheidshuys – Weert
Header afbeelding
Oudenakkerstraat 57- 63 6006 BB Weert

Terug naar overzicht

Nieuw! Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis

Iedereen verricht dagelijkse activiteiten zoals koken, werken, aankleden of boodschappen doen. Veel van deze handelingen gaan automatisch, zonder er bij na te denken. Maar als dit functioneren moeizamer gaat, wordt pas duidelijk hoe ingewikkeld een activiteit kan zijn. Door zorg op maat (advies, training en hulpmiddelen) maakt ergotherapie het weer mogelijk om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Voor ouderen met dementie hebben we speciaal programma: EDOMAH. Mensen met dementie worden vaak beperkt in hun dagelijkse activiteiten. Dit als gevolg van problemen met bijvoorbeeld het onthouden van informatie, het plannen van een activiteit, het aanbrengen van de volgorde in dagelijkse handelingen, het omgaan met apparaten of het nemen van initiatief.

De oudere met dementie, de mantelzorger en de ergotherapeut werken nauw samen, met als doel de oudere zolang mogelijk in staat te stellen betekenisvolle activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Regie, plezier en voldoening van de oudere met dementie staan daarbij voorop. De ergotherapeut bekijkt hoe de begeleiding zo goed mogelijk kan worden afgestemd en welke adviezen de mantelzorger kan geven. Ergotherapie verbetert het dagelijks functioneren van ouderen met dementie, ondanks hun beperkte leermogelijkheden, en vermindert de draaglast van hun mantelzorgers.

Enkele praktische voorbeelden:

“De ergotherapeut heeft de bediening van de videorecorder vereenvoudigd, zodat mijn man weer zelf zijn video’s kan bekijken. Hij geniet ervan dat hij zelf de video aan kan zetten en het weer helemaal zelf regelt.”

“Ik vind het fijn dat er echt naar me geluisterd werd door de ergotherapeut. Ik weet nu hoe ik mijn man kan stimuleren om weer met zijn hobby bezig te zijn. Ik kan verder met de adviezen van de ergotherapeut, het is makkelijk om ze op te pakken en in de praktijk te brengen.”

Ergotherapie zit in de basisverzekering en wordt voor minimaal 10 uur per jaar door alle zorgverzekeraars vergoed. Volwassenen en ouderen dienen rekening te houden met het verplichte eigen risico. Neem voor een verwijzing voor ‘ergotherapie aan huis’ contact op met uw (huis)arts. Met vragen kunt u terecht bij een van de ergotherapeuten.

Susanne Maas Praktijk voor Ergotherapie

Maaseikerweg 36, 6006 AB Weert

Oudenakkerstraat 63, 6006 BB Weert

Tel: 06-22735075 (Susanne)

Tel: 06-81197748 (Iris)

info@ergotherapieweert.nl

www.ergotherapieweert.nl

Publicatiedatum: 28-10-2021